Все изглежда така, че парите никога не стигат. Тъкмо взимаме заплатата и само за броени дни тя вече е изхарчена и отново няма заделени спестявания, с които да се поглезим и то напълно заслужено. И защото въпросната ситуация се случва твърде често и на всеки днес ще ти помогнем със спестяването на пари с 10 съвета, които ще те насочат към правилните решения в ежедневието.

  1. Заложи на повече домашно приготвена храна

Освен, че е по-здравословно това ще ти помогне да пестиш повече пари от разходите за храна отвън, която е главно джънк фууд. Вместо да се чудиш какво да хапнеш за закуска или обяд, още от вечерта си приготви по някой сандвич или вкусна манджичка, сложи ги в купа и в хладилника, за да може сутринта в бързината само да ги грабнеш преди да отлетиш към ежедневните си задачи.

Опитай да направиш същото и с кафето, като за целта се снабди с термос. Ще се учудиш колко пари ще ти спести този елементарен навик.

  1. Планирай си дни без харчене

Звучи невъзможно, но всъщност си е напълно възможно. Опитай се просто да мине ден без да си купиш нищо – без лакомства за хапване, кафета от автомат и т.н. Пробвай да изкараш деня с домашно приготвена храна и кафе, което всъщност е и по-полезно за здравето ти.

  1. Дебни промоциите, но и внимавай с тях

Промоциите са изгодно нещо, но само ако постъпваме хитро с тях. Ако следиш промоциите, това може да ти помогне да се сдобиеш с необходимото ( дори и за подарък) с някои и друг лев по-евтино, а другите да си ги спестиш за нещо хубаво.

  1. Следи отблизо разходите си

Понякога не внимаваме колко харчим и за какво, особено ако главно използваме кредитни карти. За това започни да си записваш всеки направен разход през деня. Това ще ти помогне да си изградиш ясна представа за разходите и приходите в твоя бюджет и ще можеш по-добре да планираш финансовото си състояние.

  1. Снабди се с касичка за спестявания

И класически буркан ще ти свърши работа. Сложи го на видно място и всеки ден заделяй в него рестото от магазина, жълти стотинки или дребни суми пари. Не за дълго в него ще се събере сума, с която ще можеш най-накрая да се поглезиш с покупка на дългомечтана вещ или пък да заминеш на хубава почивка.

  1. Продай всичко, което няма да използваш

Време е да се развихриш у дома и да продадеш всичко, което не използваш – дрехи, вещи, книги и т.н., могат да влязат от полза на други хора и да ти помогнат да изкараш някои лев за спестявания. А и освен това ще поразчистиш вкъщи, което си е допълнителен плюс.

  1. Отърви се и от услугите, които вече не ползваш

Все още си абониран за онова списание от тийнейджърските си години? Или пък някой сайт за гледане на филми, за които все не намираш време? Отърви се от всички тези ненужни разходи, защото те само дърпат назад бюджета ти.

  1. Не оставяй парите ти да „горят“

Всеки път, когато забравиш лампите включени и компютъра или телевизора да работят все едно изгаряш парите си. Научи се да пестиш енергията умно, като изключваш уредите и осветителните тела всеки път, щом не се използват.

  1. Научи се да казваш не

Не ти казваме да се превърнеш в топ гадняр за всички, а да спреш да бъдеш вечния благородник, готов да споделя и залъка си с околните. Не, този път детето ти не може да получи скъпата играчка, за която толкова се тръшка и която ще му омръзне само след броени дни. Не, колегата ти не може да разчита само ти да взимаш следобедните кафета с пари от собствения си джоб. Научи се да отстояваш решенията си и да отказваш на хората, които просто злоупотребяват с добротата и всеотдайността ти.

  1. Намали излизанията

Това не означава да се изолираш напълно и да заживееш отшелнически. Необходимо е просто да понамалиш излизанията по ресторанти и заведения с тайфата и вместо това да си спретнете някой домашен купон. Хем ще ти излезе далеч по-евтино от космичните куверти в последно време, но и атмосферата ще бъде гарантирано по-забавна и готина.

Ако все пак нуждата от заем почука на вратата ти непредвидено преди да си успял да събереш нужните спестявания, то винаги можеш да си помогнеш с кредит до заплата от CashBox – бързо, лесно и изцяло онлайн.