Коледа наближава и ще бъде тук преди да се усетите. Трескавата подготовка за големия празник включва и пазаруването, което лесно може да ни увлече в покупки на подаръци за всички любими хора. Но може ли вашият бюджет да се справи с подобно натоварване?

За да не влизате в преразход и тази година по време на Коледните празници и да ги посрещнете подобаващо е добре да действате по план. В следващите редове ще ви дадем няколко съвета как да посрещнете Коледа без да влизате в преразход.

Пазарувайте по списък

Седнете предварително и си направете списък с всички неща, които трябва да бъдат купени за Коледа. Включете абсолютно всичко – от консумативи и украса до разходи за пътешествия и изпращане на подаръчни колети. Това ще ви помогне по-лесно да си определите бюджет, който да спазвате по време на пазаруването си.

Определете си празничен бюджет

След като сте наясно с какво ще трябва да се пазарува за празника е ред за разпределяне на бюджета. Добра идея е да го разделите на няколко части, като например бюджет за храна, който включва всички разходи за покупки на хранителни стоки. Добре е да предвидите някой и друг разход отгоре, тъй като често по празниците броят на гостите надскача предварително очакваното и може да ви се наложи да приготвяте или купувате още сладки и лакомства.

Отделете си бюджет за подаръци, в който освен тях включете и тяхното опаковане, декорация, коледни картички, празнични снимки и разходи за доставка. По този начин предварително ще можете да отделите необходимата сума само за подаръци на любими хора, която е добре да не надскачате за да не влизате в преразход. Ако имате пропуск винаги можете да се обърнете към CashBox и нашия продукт – Кредит до заплата.

Плащайте с пари в брой

Добър трик да контролирате колко харчите по празниците е като пазарувате с пари в брой, вместо с кредитни карти или дигитален портфейл. Така ще можете да определите по-добре разходите и да спазвате предварително създадения бюджет.

Плащането с пари в брой може да не успеете да приложите при пазаруване в интернет, за това е добре да се придържате към списъка си с покупки и да ограничите непредвидените разходи, ако нещо ви допадне в последния момент, но не сте планирали неговата покупка.

Ограничете се в раздаването на подаръци

Ако в момента бюджетът ви е ограничен, помислете да ограничите покупката на подаръци за хора, които са извън вашето домакинство. За приятелите ви ще бъде по-ценно да прекарате празника с тях, отколкото да влезете в преразход и да задлъжнявате излишно. Винаги с приоритет са подаръците за семейството, като те могат да бъдат и общи, а не индивидуални – например настолна игра за семейството или малка, но сантиментална вещ за всеки член. Това, освен че ще ви спести пари, но и ще направи семейството ви по-сплотено по време на празниците.

Започнете да спестявате за празниците отрано

За да си осигурите нужния бюджет за Коледа е необходимо да започнете със заделянето на средства месеци по-рано. Така лека по лека до идването на дългоочакваните празници ще сте натрупали малко състояние, което с удоволствие ще изхарчите за да направите Коледа неповторима за вас и вашето семейство.

Ако все пак не ви достига някой и друг лев за предстоящите празници можете да подпомогнете бюджета си с някой от новите бързи кредити, предлагани от CashBox и да купите мечтания подарък за вас или любимите си хора.