Тегленето на кредит до заплата е лесно начинание, което обаче крие рискове, ако го предприемете без предварително обмисляне. Въпреки, че този вид финансови инструменти са особено полезни за покриване на различни непредвидено възникнали разходи, ако се използват лекомислено те много бързо могат да ви завъртят в кръговрат от кредити, които все не успявате да погасите на време.

За да не се стига до погрешно теглене на кредит и влошаване на кредитната ви история, нашият съвет е да си зададете следните въпроси, преди да пристъпите към самото кандидатстване за заем.

  1. За какво е необходим кредита?

Тегленето на бърз кредит е идеално за покриване на спешни разходи, като сметки за комунални услуги, непредвидено възникнали ремонти у дома или по личния автомобил, непланирано забавяне на заплатата и т.н. Важно е преди да кандидатствате за тях да отговорите на въпроса за каква цел ви е необходим заемът.

Разходът трябва да бъде оправдан, а не просто прищявка за да можете да се справите с неговото изплащане, съветват финансови експерти. Не теглете кредити за покупки на скъпи вещи или екскурзии, които иначе не можете да си позволите, тъй като ще ви се наложи да възстановите изтегления кредит.

  1. Каква сума е нужна?

Друго важно условие е самата сума по кредита. Винаги теглете точно толкова пари, колкото са необходими за покриване на разхода. Изкусително е да изтеглите повече пари от необходимото, но преди да се поддадете на желанието помислете, че ще трябва да ги върнете и то колкото се може по-бързо за да не обременявате допълнително сумата по кредита с растящи поради забавяне лихви и главници.

  1. В какъв срок ще можете да погасите кредита?

Важен момент от тегленето на кредит е да помислите в какви срокове ще се справите с неговото връщане, без това сериозно да натовари бюджета ви. За това и преди да кандидатствате помислете как ще се отрази заделянето на фиксирана сума всеки месец за погасяване на кредита. Ако това натоварва финансовото ви състояние и ви кара да пестите допълнително, тогава може би не е добра идея точно сега да предприемате теглене на заем.

Важно е да изберете равни вноски за погасяване, които са едновременно удобни за вас и погасяват възможно най-бързо взетия заем.

  1. Какви ще бъдат лихвите?

Взимането на заем от банка или финансова институция включва и допълнителни разходи под формата на лихви. Размерът им е индивидуален за всяка компания, но обикновено колкото по-дълго изплащате кредита си, толкова по-голям е размерът на лихвите. Имайте предвид, че всяко забавяне и просрочка на заема ви трупа допълнителен процент лихви, което увеличава сумата за връщане.

Много небанкови институции днес предлагат гъвкави възможности за бързо погасяване на нови кредити онлайн без оскъпяване. Редица от тях дават възможност и за безлихвено погасяване на заема, в случай че той бъде погасен неведнъж.

  1. Как да изберете подходящ вид кредит?

В днешно време има огромно разнообразие от кредити за всяка ситуация – здраве, непредвидени ремонти, плащане на сметки, покупка на имот, автомобил или нов уред, кредит пенсионер и т.н. За това е редно да прецените какъв точно вид ви е необходим не само според това, за какво ще го използвате, но и според размера на сумата и начините за погасяване.

За разплащането на непредвидено възникнали разходи и малки покупки е препоръчително използването на бързи кредити, тъй като те се отпускат лесно и бързо, а размерът им е минимален, който лесно ще можете да възстановите. Винаги кандидатствайте за заем след като сте се уверили, че ще се справите с неговото навременно връщане.