Тегленето на бърз кредит би ви помогнало доста, особено в трудна ситуация. С него ще успеете спокойно да покриете непредвидените си разходи и да направите належащи покупки. Но да не забравяме, че с кредита идва и задължението за връщане.

В какъв период трябва да възстановите кредита си зависи от съответния кредитор, който сте избрали като условията за връщане са посочени в договора ви. Характерно за бързите кредити е, че те се отпускат в по-малки суми и за по-кратък период от време, за това и често ще ги срещнете под наименованието „до заплата“, тъй като е добре да ги погасите в рамките на до 2-3 месеца.

На много хора им се налага да просрочват кредитите си поради различни разходи, утежняващи техния бюджет. Вече знаем, че всяка направена просрочка прави кредита още по-скъп. Но какво се случва, ако успеем да го погасим навреме?

В тази статия ще научите какви са ползите от навременното погасяване на всички вноски по вашия кредит.

Ще си гарантирате по-добра кредитна история

Със сигурност няма да ви се иска да попаднете в графа „ненадежден“ за всяка банкова и небанкова институция, отпускаща кредити. Невъзможността да платите вноските по кредита си води точно до това, особено ако не се свържете с кредитора си навреме. Ако пък платите коректно дължимото, то това ще се отрази автоматично на вашата кредитна история и няма да ви се налага да се свързвате с кредитора и да молите за допълнителни отсрочки, които в повечето случаи са свързани с включване на допълнителни лихви.

Трябва да знаете, че неплащането на задълженията може да принуди банките и институциите да ви впишат като „некоректни“ в Централния кредитен регистър (ЦКР) към БНБ. Тогава дори и много да ви се налага да изтеглите пари на заем, нито една банка или кредитна институция ще пожелае да ви ги отпусне.

Погасяването на вноските по кредита ви навреме ви спестява именно това.

Ще можете по-лесно да си вземете кредит

Коректните платци си имат добра кредитна история и това не е просто звание, а може да ви донесе реални ползи. Не само, че по-лесно ще получите следващия си кредит, когато ви се наложи, но той ще бъде и по-изгоден. Лихвите и разходите по кредитите, отпускани на лица с добра кредитна история, които погасяват навреме задълженията си са доста по-ниски, в сравнение с тези отпускани на хора без кредитна история и особено за потребители с лоша такава.

Всеки навременно погасен кредит ви носи бонус точки, от които ще спестите реални пари при всяко следващо теглене на такъв.

Ще избегнете риск от запори

Завършваме с най-голямото предимство от навременното погасяване на всеки кредит. В случай, че редовно изплатите вноските си, няма да се стигне до най-тежката последица – кредитора да запорира заплатата ви, докато не си прибере дължимото.

Обикновено до тази особено крайна мярка се достига в редки случаи и много небанкови институции всячески се опитват да я избегнат, оказвайки съдействие на клиентите си и просрочвайки кредитите им. Въпреки това, наличието на множество неплатени вноски дълго време може да накара финансовата институция да подсигури връщането на парите си по съдебен път, като запорира доходите ви.

За да не се достига до нежеланата развръзка е важно да помислите за погасяването на кредита си навреме още преди да го изтеглите, макар да е трудно да предвидим възникването на извънредни ситуации. Ще ви бъде далеч по-спокойно, ако сте сигурни че ще се справите с навременното плащане на задълженията си и можете да разчитате на финансова подкрепа при нужда.

За това следете редовно датата на падежа си и се постарайте да изплатите кредита си навреме.